Dit jaar vieren we een Oud en Nieuw zonder vuurwerk. Voor veel Oosterhouters is dat een flinke teleurstelling. Maar in deze bijzondere periode is het nodig om vuurwerkslachtoffers en daarmee extra druk op de zorg te voorkomen. Daarom kiezen we er in Oosterhout ook voor om een verbod op carbid in te stellen. De gemeenteraad heeft dit op 15 december besloten.
Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de spoedeisende hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Afgelopen Oud en Nieuw werden in Nederland 1300 mensen behandeld voor vuurwerkletsel. Maar ook hulpverleners zoals politie en BOA’s moeten tijdens de jaarwisseling vaak optreden bij vuurwerkincidenten. Door het Coronavirus is voor hen de werkdruk al hoog. Daarom heeft het kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.
WEL FOP– EN SCHERTSVUURWERK
Het tijdelijk vuurwerkverbod geldt voor het verkopen, vervoeren (lopend, rijdend of anderszins over straat) en afsteken van vuurwerk. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1-vuurwerk) is nog wel toegestaan. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten trektouwtjes, Bengaals vuur, Bengaalse lucifers, fonteinen voor gebruik binnenshuis en buitenshuis, kerstcrackers en confettibommen. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt. Dit vuurwerk wordt ook wel eens kindervuurwerk genoemd, maar die naam is niet terecht. Ook dit vuurwerk kan gevaarlijk zijn. Daarom geldt het advies om een vuurwerkbril en aansteeklont te gebruiken en voldoende afstand te houden. Verder merken we dat dit vuurwerk nu massaal ingekocht wordt. We doen hierbij een oproep aan de ouders om dit vuurwerk onder begeleiding af te steken.
CARBID
In Oosterhout geldt ook een tijdelijk algeheel verbod op carbid schieten. Dit was voorheen onder strikte voorwaarden mogelijk in het buitengebied. De gemeenteraad heeft dit nu echter volledig verboden in de hele gemeente.
CONTROLEREN
Natuurlijk zijn politie en BOA’s ook rondom deze Oud en Nieuw in Oosterhout aanwezig om de veiligheid te bewaken. Zij controleren ook op verkoop, vervoer en afsteken van vuurwerk en carbid. Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, krijgt de dader een boete of gevangenisstraf. De minimale boete is € 100 en een aantekening in het strafblad. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen.
Je helpt politie en BOA’s door vuurwerkoverlast te melden. Want hoe meer inwoners een melding maken, hoe beter we overlastlocaties in kaart krijgen, een patroon kunnen herkennen en erop kunnen anticiperen. De overlastgevers op heterdaad betrappen is lastig; zodra de melding binnen is, is de groep al vaak gevlogen. De boa’s werken samen met de politie en jongerenwerk om de overlast aan te pakken. Dat doen ze ook met preventieve acties.
Vuurwerkoverlast melden kan op verschillende manieren:
– Bel de politie (0900-8844) of bel Meld Misdaad Anoniem (0800-7000)
– Gebruik de WaakSamen app
– Is er sprake van spoed of acute noodzaak? Bel dan 112.
Ziet u schade in de openbare ruimte, bijvoorbeeld van verkeersborden of prullenbakken? Dan helpt u ons door dat te melden. U kunt dat doen via MijnGemeente App.