Navigation

Inbrekers gaan niet met vakantie

26 juni 2018

Het is weer vakantietijd. Maar let op, want inbrekers gaan niet met vakantie. Als u lekker weg bent, is het voor hen juist een toptijd. Neem dus uw voorzorgsmaatregelen. De politiewebsite www.politie.nl helpt u hierbij. En natuurlijk vraagt u ook uw buren om een oogje in het zeil te houden tijdens de vakantie.

Wat kunt u doen?

De politie probeert zoveel mogelijk woninginbraken op te lossen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig kunt u daar zelf ook veel aan doen. Immers, de gelegenheid maakt de dief! Op de website van het politiekeurmerk Veilig Wonen vindt u een aantal tips om veilig op vakantie te gaan. Daar vindt u ook informatie over het beter beveiligen van uw woning.

Burenkaart

Vul daarnaast samen met uw buren de burenkaart in. U vindt deze op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Uw buren weten dan waar u te bereiken bent en kunnen een oogje in het zeil houden. Bij glasgerinkel of gestommel in uw huis terwijl u op vakantie bent, kunnen zij direct 112 bellen. Ook kunnen ze uw huis een bewoonde indruk geven. Doe alsof u thuis bent! Zo vergroot u uw kans op een inbraakvrije zomervakantie.

Website politie

Meer informatie over het voorkomen van woninginbraak vindt u op www.politie.nl in het menu Thema’s. Daar staan ook filmpjes over de verschillende methoden van inbraak en wat u daartegen kunt doen. Daarnaast ziet u in het menu Misdaad in kaart waar er de afgelopen drie maanden in uw omgeving is ingebroken.

Wat doet de politie?

De politie doet meer dan we hier kunnen opsommen. Maar naast voorlichting geven over preventie zet de politie krachtig in op het arresteren van inbrekers. Liefst op heterdaad. Daarvoor werken we veel samen met burgers en zetten we onder meer Burgernet in. Ook plegen we nazorg aan slachtoffers van woninginbraak: we bellen hen terug binnen twee weken na hun aangifte om ze te informeren over de voortgang van hun zaak. En uiteraard sporen we inbrekers op die niet op heterdaad worden gepakt.

112 bellen helpt!

112 is niet alleen voor gevallen van leven en dood, maar ook om boeven op heterdaad te arresteren. Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer dan zoveel mogelijk details (kentekens en signalementen) en bel direct de politie op 112. Dan komt de politie met grote spoed naar de plek des onheils en is de kans groter dat zij de verdachte direct kunnen aanhouden. Mede dankzij meldingen van burgers daalt het aantal woninginbraken de laatste jaren. Steeds meer mensen zijn lid van Burgernet en buurtpreventiegroepen.

Pas op voor insluipers

Bij warm weer zorgen open ramen en deuren voor verkoeling. Maar een inbreker weet dat ook. Hij ziet zijn kans, sluipt uw huis binnen en slaat toe. Pas daarvoor op!

Bericht van Burgernet – 22 juni 2018