Navigation

Aantal woninginbraken in Oosterhout afgelopen tien jaar gedaald

13 april 2023

In de gemeente Oosterhout waren vorig jaar 82 woninginbraken. In 2012 waren dat er 387. Een daling van 79%. Dat blijkt uit onderzoek van de dataredactie van deze site.

Het aantal woninginbraken neemt in Nederland al jaren af. Vonden er in Nederland tien jaar terug nog 91.596 inbraken plaats, in 2022 wisten inbrekers slechts 24.396 keer toe te slaan. Dat is een daling van zeventig procent. Tijdens de pandemie werd die daling doorgezet. Hoewel het afgelopen jaar het landelijk aantal inbraken weer lichtjes steeg met vier procent, ligt het nog steeds aanzienlijk lager dan voor de pandemie.

Land van het slot

Die lichte landelijke stijging is volgens de politie te wijten aan het wegvallen van de coronamaatregelen, waardoor we ook weer vaker buiten de deur zijn. Ook in Oosterhout steeg het aantal woninginbraken in 2022 ten opzichte van 2021.

In de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht vonden in 2022 de meeste inbraken plaats. In Noord-Brabant wisten boeven vorig jaar 3732 keer toe te slaan. Dat is omgerekend ongeveer 1,4 woninginbraken per duizend inwoners. Tien jaar terug vonden er in die provincie nog 5,9 woninginbraken per duizend inwoners. In de provincie Noord-Brabant werd relatief het vaakst ingebroken in Boekel en het minst in Halderberge.

Verantwoording

De dataredactie van deze site verzamelde data van de politie over het aantal woninginbraken gedurende de afgelopen tien jaar. Om de inbraakcijfers van gemeenten met elkaar te kunnen vergelijking zijn de aantallen omgerekend naar inbraken per duizend inwoners.