In de gemeente Oosterhout zijn buurtpreventieteams en buurtappgroepen actief. De gemeente wil de informatie uit veiligheidsmeldingen benutten voor een effectief veiligheidsbeleid. Buurtpreventieteams zochten naar een tool die ook de aangiftebereidheid van inwoners kan vergroten.
In 2017 ontdekte Buurtpreventie Oosterhout de WaakSamen-app van VCS Observation. De app (gratis voor inwoners) zet veiligheidsmeldingen voor buurt-WhatsAppgroepen anoniem door naar de politie. Ook krijgt de gemeente inzicht in alle veiligheidsmeldingen en -trends in een overzichtelijk dashboard. Een uitgelezen kans voor de afdeling Integrale Veiligheid om meer datagestuurd te werken.
Preventief sturen
Michelle Baaijens van de gemeente Oosterhout (beleidsmedewerker Integrale Veiligheid): “Als gemeente willen we steeds meer datagestuurd werken. Oosterhout heeft een nagenoeg dekkend systeem van buurtpreventieteams en buurtappgroepen. De data die hieruit werd verzameld, was voor ons onzichtbaar. De rapportages uit WaakSamen geven inzicht in veiligheidstrends en -patronen. Zo kunnen we gericht én preventief sturen op ons veiligheidsbeleid.”
Waardevolle data van burgers
In december 2017 werd de WaakSamen-app gelanceerd in de gemeente Oosterhout. De gemeente ging direct aan de slag met de eerste rapportages.
Baaijens: “In de eerste rapportage van 2018 zagen we vooral veel meldingen van vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling. Met deze informatie kunnen we in het vervolg preventief toezicht houden op zogeheten ‘hot spot’-locaties. Ook ontdekten we meldingen van verdachte voertuigen op specifieke locaties en tijdstippen. Op de lange termijn verwachten we ook trends te ontdekken, zodat we effectiever kunnen samenwerken met de politie. De data van burgers is dus waardevol voor zowel de gemeente als politie.”
Efficiënt middel voor inwoners
Ook de buurtpreventieteams zijn enthousiast over de WaakSamen-app. Inwoner Frank Boermans van Buurtpreventie Oosterhout vertelt:
“Wij zochten naar een gebruiksvriendelijke ‘gadget’ om de meldingsbereidheid van inwoners te vergroten. In eerste instantie alleen voor mijn eigen wijk, maar WaakSamen bleek een geschikte uitkomst voor de hele gemeente. Het werkt fantastisch en VCS Observation blijft de app verbeteren. Ook prettig: de collega’s van VCS Observation houden mij persoonlijk op de hoogte van optimalisaties. Als het aan mij ligt, gaat heel Nederland de WaakSamen-app gebruiken. Dan kunnen we op landelijk niveau nóg meer bereiken met data. Ik heb alleen maar lof voor WaakSamen.”
“Als het aan mij ligt, gaat heel Nederland de WaakSamen-app gebruiken”
Zó geregeld
En hoe ervaart de gemeente de samenwerking met VCS Observation? Baaijens is tevreden over de werkwijze en ondersteuning van contactpersoon Joost Wenderich. Ze licht toe:
“Het contact met Joost Wenderich van VCS Observation verliep soepel. Eigenlijk was de implementatie van WaakSamen zó geregeld. De app bestond natuurlijk al, dus het werd eenvoudig en snel gekoppeld met onze systemen. Ook kregen we ondersteuning bij praktische vragen én in de communicatie naar inwoners, zoals tijdens de presentatie van WaakSamen voor de buurtpreventieteams. VCS Observation is betrokken en werkt efficiënt.”
Datagedreven toekomst
Nu WaakSamen door steeds meer inwoners wordt gebruikt, heeft de gemeente Oosterhout mooie ambities voor de toekomst. Baaijens besluit:
“Onze ambitie is om met de data uit WaakSamen verbanden te ontdekken tussen type meldingen en geografische locaties. Zien we bijvoorbeeld in een bepaalde wijk veel inbraakmeldingen? Dan kunnen we ontdekken of dit een verband heeft met meldingen van verdachte personen in die wijk. Met deze informatie kun je vervolgens onderzoeken of je in een bepaalde wijk maatregelen moet treffen.”
“De data van burgers is waardevol voor de gemeente én politie”
Meer info: www.waaksamen.com en hier